Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa
Uutiset

Maailman älykkäimpään sairaalaan Boschin yleisäänentoistojärjestelmä

Ouluun rakennettavaan uuteen sairaalan tulee digitaalinen, sähkön kulutukseltaan säästeliäs Boschin Praesensa-äänentoistojärjestelmä. Hajautetulla ja monikanavaisella järjestelmällä voi tehdä jopa 120 eri kuulutusta samanaikaisesti.

Ouluun rakennettavaan uuteen sairaalan tulee digitaalinen, sähkön kulutukseltaan säästeliäs Boschin Praesensa-äänentoistojärjestelmä.

Ouluun rakennettavaan uuteen sairaalan tulee digitaalinen, sähkön kulutukseltaan säästeliäs Boschin Praesensa-äänentoistojärjestelmä. Hajautetulla ja monikanavaisella järjestelmällä voi tehdä jopa 120 eri kuulutusta samanaikaisesti.

Oulussa rakennetaan täyttä häkää uutta yliopistollista sairaalaa. Useista rakennuksista koostuva projekti on aloitettu vuonna 2019 ja se valmistuu vuoteen 2030 mennessä. Vanha OYS puretaan vähitellen uusien rakennusten tieltä.

“Sädehoidon uudisrakennus on valmistunut ensimmäisenä uudelle kampukselle kesällä 2022 ja allianssimallilla rakennettavat A- ja B-rakennuksetkin ovat lähes valmiit”, kertoo turvallisuuspäällikkö Lasse Kylén OYSistä.

Uudessa, maailman älykkäimmäksi kutsutussa sairaalassa hyödynnetään kautta linjan uutta teknologiaa, myös äänentoistossa. Kilpailutuksen perusteella Bosch toimittaa sairaalaan täysin IP-pohjaisen Praesensa-järjestelmän, jota käytetään sairaalassa yleisäänentoistojärjestelmänä. Skaalautuva järjestelmä tulee myös E-rakennukseen sekä pysäköintihalliin.

Kuulutukset ovat osa sairaalan arkea

Sairaaloiden äänimaailmasta merkittävä osa välittyy äänentoistojärjestelmän avulla.

“Odotustiloissa soivan taustamusiikin lisäksi järjestelmällä välitetään myös arkiset kuulutukset, joissa pyydetään vaikkapa siirtämään väärin pysäköityä autoa ja niin edelleen”, Kylén kertoo.

Praesensa-järjestelmällä voidaan tehdä kuulutuksia kerralla koko sairaalaan tai hyvinkin kohdennetusti, tietyn kiinteistön, kerroksen, osaston tai jopa huoneen tarkkuudella. Sairaalakampuksella on teknisesti mahdollista tehdä tarvittaessa jopa 120 eri kuulutusta samaan aikaan.

“Monikanavainen äänentoisto on kaikille tuttua lentokentiltä, joissa lähtöportteja voi olla kymmeniä ja niistä jokaisella on omat kuulutuksensa”, Key Account Manager Tommi Portin Boschilta havainnollistaa.

“Järjestelmä sallii jopa yhden kaiuttimen tarkkuudella tehtävät kuulutukset, mutta tärkeintä on, että kuulutuslohkot ovat tarkoituksenmukaisia. Meillä pienimmät kuulutuslohkot ovat huonekohtaisia, kuten leikkaussaleja”, Kylén kertoo.

Myös poikkeustilanneviestien osalta järjestelmä on monikanavainen.

”Laajoissa kokonaisuuksissa on mahdollista, että kiinteistössä tapahtuu samanaikaisesti useita erilaisia hätätilanteita. Asiakkaita voidaan ohjata ja opastaa turvaan valmiiden viestitallenteiden avulla tai opastaa henkilökuntaa tarvittaessa koodattujen viestien avulla”, selvittää Tommi Portin.

Kustannustehokkaasti hajautettuun digitaaliseen aikakauteen

Aiemmin järjestelmät olivat usein arkkitehtuuriltaan keskitettyjä. Tyypillisesti kiinteistössä saattoi olla yksi teletila, josta lähti paksut runkokaapelit tuplana joka suuntaan. Jokaiselle käytävälle, aulalle ja huonetiloille rakennettiin omat kaapelilinjat, mikä teki järjestelmän raskaaksi toteuttaa. Nykyinen järjestelmä on huomattavasti kevyemmin ja näin kustannustehokkaammin toteutettavissa.

”Praesensa toimii sekä keskitettynä ja hajautettuna ratkaisuna. Oulun sairaalakampuksen toteutus on laajasti hajautettu”, Tommi Portin kertoo.

Järjestelmää ohjaa ja hallitsee sen ”aivot”, eli keskusyksikkö, joka on kahdennettu automaattisella vaihtokytkennällä. Keskusyksiköstä lähtee tietoliikenneyhteydet eri kiinteistöihin. Yhden yhteisen teletilan sijasta sairaalan kaikkien kiinteistöjen jokaisessa kerroksessa on oma telejakamo monikanavavahvistimineen. Niiden kautta kuulutukset jalkautuvat lopulta sairaalan tuhansiin kaiuttimiin.

Kuulutuksia voi tehdä nyt rakenteilla olevista sairaaloista yhteensä kuudesta eri paikasta, kuten tekniikan valvomosta sekä puhelinkeskuksesta. Myös palokunnalla on mahdollisia hätätilanteita varten omissa operaatiokeskuksissaan omat kuulutuskojeensa.

”OYS:lle toimitettu järjestelmä on laaja. Telejakamoita tulee yhteensä 22, ja niihin sijoitetaan yhteensä 38 monikanavaista vahvistinta. Kaiuttimia tulee yhteensä noin 3600 kappaletta” Tommi Portin kertoo.

Kaikki audio- ja dataliikenne kulkee IP-pohjaisena sairaalan ethernet-verkossa laitteelta laitteelle tavanomaisia CAT-tietoliikennekaapeleita ja kuituja pitkin.

”Praesensan myötä OYSin äänentoisto siirtyy analogisesta IP-pohjaiseen ja digitaaliseen maailmaan)”, Kylén summaa. Järjestelmään liitetään myös graafinen APAS-käyttöliittymä, jonka avulla järjestelmän käyttäminen onnistuu myös langattomasti tabletin tai PC:n avulla.

Tasaisen miellyttävä äänimaailma

Kaiuttimien sijainnit on erityisesti yleisissä tiloissa suunniteltu akustisilla mallinnusohjelmilla hyvin tarkkaan. Tommi Portinin mukaan äänentoiston suunnittelua voi verrata valaistuksen suunnitteluun.

“Yhden kaiuttimen peittoalue ei ole kovin suuri, mikä pitää ottaa huomioon. Esimerkiksi käytävää pitkin kävellessä ei matkan varrella saa muodostua toisaalta hiljaisempia katvealueita tai toisaalta äänenvoimakkuudeltaan pistemäisen kovia kohtia”, havainnollistaa Tommi Portin.

“Valaisimetkin asennetaan niin, että valaistus on kautta linjan tasaisen miellyttävä, eikä tilaan synny häiritseviä valon ja varjon vaihteluita”, hän vertaa. Praesensa on sähkönkulutukseltaan hyvin säästeliäs. Digitaaliset vahvistimet eivät tarvitse virtaa syöviä muuntajia, joten järjestelmään pystyy liittämään paljon kaiuttimia aiempaa pienemmällä virrankulutuksella.

“Energiatehokkuutta auttaa myös järjestelmän omavalvontasignaalien syklin optimointi, jolloin ei tarvita massiivisia varavoima-akkuja”, Tommi Portin summaa.

Pääkuva: OYS2030-uudistamisohjelma

Jaa tämä:

Lisätietoja:

Maija Andersson

Puhelinnumero

Kysymykset Boschille

Lisää uutisia